Poprad prehral so Slovanom, stále má na čele 5 bodov k dobru

02.03.2024 Celý región

Poprad 1. marca (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava uspeli na ľade lídra tabuľky z Popradu (5:1) a zvýšili svoje šance na umiestnenie v najlepšej šestke a priamu účasť vo štvrťfinále Tipos extraligy. "Kamzíci" si mohli v prípade triumfu zabezpečiť prvýkrát v histórii prvenstvo v základnej časti v najvyššej slovenskej súťaži. Domáci to nevyužili, ale pred záverečnými dvoma stretnutiami majú stále najlepšiu východiskovú pozíciu na zisk Pohára Dušana Pašeka.

Slovanu vyšiel úvodu duelu, keď dostal dvakrát šancu v presilovej hry a obe zvládol využiť. Najprv sa v 7. minúte presadil Miroslav Preisinger a v polovici prvej časti zaznamenal prvý gól v drese "belasých" švédsky obranca Julius Bergman. V druhej tretine sa hostia dostali do prečíslenia, Brett Findlay našiel Daniila Fominycha, ktorý upravil už na 3:0.

"Teší nás, že sa prezentujeme na konci základnej časti takýmito výkonmi. Potvrdili sme to výsledkom na ľade prvého Popradu. Naša prezentácia bola už v minulých zápasoch dobrá, ale dnes koncentrácia od ranných hodín a viera po víťazstve, pobiť sa o šestku u chlapcov bola veľká. To jednoznačne rozhodlo o zápase, v ktorom sme dominovali a zaslúžene sme vyhrali," uviedol kouč hostí Peter Oremus.

Prvýkrát v sezóne bolo na popradskom zimnom štadióne vypredané (4233 divákov), ale fanúšikovia domáceho tímu sa po prvý raz potešili až v 49. minúte. Početnú výhodu využil Andrej Kukuča, no to bolo zo strany Popradu všetko. "Hrali sme doma a chceli sme vyhrať. Mali sme však zlý začiatok, boli sme viackrát vylúčení a inkasovali sme góly. Potom sme sa nevedeli dostať späť do zápasu a prehrali sme," zhodnotil strelec jediného gólu "kamzíkov".

V závere duelu sa ešte hostia presadili dvakrát zásluhou Samsona Mahboda a druhý gól v stretnutí zaznamenal Fominych. Práve slovenský krídelník druhej formácie Slovana bol nakoniec hviezdou duelu, keď získal 4 body (2+2). "Celý zápas sme mali pod kontrolou. Potrebovali sme tieto tri body, ale musíme sa sústrediť na ďalšie dva zápasy a vyhrať ich, aby sme mali šancu dostať sa do prvej šestky," povedal Fominych. Zverenci Oremusa zostali na 8. mieste, no na šiestu priečku, ktorá patrí priebežne Banskej Bystrici strácajú už len dva body. "Belasých" čaká ešte stretnutie na ľade Nových Zámkov a v poslednom kole privítajú Liptovský Mikuláš.

Popradčania sú v opačnej situácii, ale v uplynulých troch dueloch získali len bod. Predtým mali šnúru jedenástich víťazstiev v rade. "Kamzíci" majú pred Michalovcami, ktoré zaváhali na ľade Nových Zámkov (2:3) stále päťbodový náskok. Tretia s rovnakým počtom bodov je Spišská Nová Ves a aj on má šancu ešte skončiť prvá. "Snažili sme sa sústrediť sami na seba, nesledovali sme ako hrali Michalovce. Stále máme náskok, ale musíme sa zlepšiť. Určite je dôležité, že to máme vo vlastných rukách, no musíme hrať lepšie a dobre sa pripraviť na play off," dodal Kukuča.

Omnoho nespokojnenší bol asistent trénera domácich Ján Šimko: "Dnes vyhral určite lepší tím. My sa potrebujeme zamyslieť hlavne v rámci našej hry a herného prejavu nad osobnou disciplínou. Je to pre nás znova ponaučenie, že potrebujeme robiť veci, ktoré vieme a máme robiť, no v tomto stretnutí sme ich nevideli." Poprad cestuje v nedeľu na ľad siedmeho Zvolena a v záverečnom kole privíta Spišskú.

Tipos extraliga – 48. kolo:

HK Poprad – HC Slovan Bratislava 1:5 (0:2, 0:1, 1:2)
Góly: 49. Kukuča (Betker, Svitana) – 7. Preisinger (Fominych, Golian), 11. Bergman (Findlay, Pecararo), 38. Fominych (Findlay, Takáč), 54. Mahbod (Takáč, Fominych), 59. Fominych (Golian, Takáč). Rozhodovali: J. Konc ml., Novák – D. Konc ml., Hercog, vylúčení: 7:3 na 2 min, navyše: Česánek – Török obaja 5+DKZ za bitku, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0, 4233 divákov.

Poprad: Vay – Turan, Betker, Brincko, Svedberg, J. Brejčák, D. Brejčák, Česánek – Bates, Coulter, Dmowski – Calof, Bjalončík, Záborský – Svitana, Jendek, Kukuča – Mlynarovič, Suchý, Šotek – Bodnár

Slovan: Godla – Holway, Golian, Kubka, Maier, Bergman, Sersen, Romančík – Pecararo, Findlay, Poirier – Fominych, Mahbod, Takáč – Török, Preisinger, Lukošik – Žitný, Šille, Dudáš – Kukumberg
 
 

Hokejisti Banskej Bystrice zdolali Zvolen 4:3

Banská Bystrica 1. marca (TASR) – Hokejisti Banskej Bystrice sa po víťazstve v 48. kole Tipos extraligy v derby so Zvolenom (4:3) dostali na šiestu priečku tabuľky a dve kolá pred koncom základnej časti sú bližšie k priamemu postupu do play off. Na siedme miesto totiž zosunuli práve svojho rivala, rozdiel je však iba jednobodový.

Zásluhu na tom majú hráči, ktorí využili v piatok večer vo vzájomnom meraní síl presilovky. Bystričania z nich dali všetky štyri góly, pričom po prvej tretine za stavu 2:2 išiel do bránky na druhú a tretiu časť hry namiesto slovinskej jednotky Gašpera Krošelja náhradník Eugen Rabčan. Ten inkasoval iba v samom závere, keď Zvolenčania odvolali brankára a hrali v šestici. "Nemôžem sa vyjadrovať k zdravotnému stavu Gašpera Krošelja. Povedali mi, že idem, lebo on už nemôže," priznal 22-ročný Rabčan a k svojmu i tímovému výkonu dodal: "Prvé strely a nebezpečné situácie sú vždy ťažšie, no boli ľahšie, lebo hráči predo mnou mi to dosť uľahčili, bojovali. Na konci druhej tretiny mali Zvolenčania veľkú šancu, no chvalabohu ma to trafilo. Potom sebavedomie išlo hore, na tom som staval a už sa len veziete. Dôležité bolo kontrolovať emócie, lebo súper chcel každého nášho hráča rozhodiť, využiť každú jednu príležitosť a možnosť na výhru. Chvalabohu máme skúsené mužstvo na to, aby sme si vedeli udržať emócie, ukočírovať to. Podľa mňa je to skvelá výhra."

Rabčana delilo len niekoľko desiatok sekúnd, aby si udržal čisté konto. "Pri tom inkasovanom góle nešlo o teč. Puk som vyrazil pred niekoho predo mnou a od toho hráča to išlo do bránky. Bola to smoliarska situácia, ale musím vyzdvihnúť našu bojovnosť, záver sme skvele zvládli. Aj atmosféra bola perfektná, dodala človeku energiu. Čim viac ľudí príde, tým lepšie sa mi chytá. Som rád, že som mohol po zápase zabaviť divákov," dodal Rabčan.

Zvolenčania v Banskej Bystrici výkonom nesklamali. Nezvládli však hru v oslabení. Ujali sa vedenia gólom v piatich proti piatim a znovu išli do vedenia druhým gólom z presilovky, no neustále inkasovali v oslabení. Gól na konečných 4:3 v šestici proti piatim už prišiel neskoro. "Stratili sme šesť bodov v dvoch zápasoch, či už s Trenčínom, keď sme prišli o body v päťminútovom oslabení, takisto v tomto zápase, v ktorom sme inkasovali všetky góly v oslabeniach. Takže musíme sa zamerať na oslabenia, inak hra päť na päť a presilovky nám fungujú," netajil útočník Zvolena Radovan Bondra, ktorý zaznamenal tretí gól svojho tímu v závere duelu, no na body už nepostačoval. K prehre a k aktuálnej situácii v tabuľke poznamenal: "Boli to pre nás dôležité body, čiže musíme sa znovu ponaučiť, dať si v sobotu míting, lebo v nedeľu nás čaká ďalší ťažký súper. Príde k nám Poprad, takže ešte nič nie je stratené. Bude to síce ťažký zápas, ale my si veríme. Máme silný tím na to, aby sme Podtatrancov zdolali."
 
HC '05 Banská Bystrica – HKM Zvolen 4:3 (2:2, 2:0, 0:1)
Góly: 7. Vela (Turnbull, Wilkins), 17. Turnbull (Vela, Hora), 27. Hora (Výhonský, Bíreš), 32. Wilkins (Hora, Turnbull) – 1. Zuzin (Šiška, C. Hults), 14. Lukosevicius (C. Hults, R. Bondra), 57. R. Bondra (Hain, M. Hults). Rozhodovali: Snášel ml., Štefik – Durmis, Bogdaň, vylúčení: 6:7 na 2 min, navyše Nielsen – Mudrák obaja 5 + DKZ za pästný súboj, presilovky: 4:1, oslabenia: 0:0, 3016 divákov (vypredané).

Banská Bystrica: Krošelj (21. Rabčan) – Luža, Bačik, D. Stránský, Hora, Nielsen, Ďatelinka, Žabka – Turnbull, Vela, M. Wilkins – Matoušek, Bíreš, Výhonský – Gašpar, Langkow, R. Faith – Štrauch, Petriska, Macek

Zvolen: Kupsky – Mudrák, C. Hults, Hain, Andersson, Gachulinec, Rauhauser, Sládok – Marcinek, Šiška, Zuzin – Lukosevicius, M. Hults, M. Hecl – R. Bondra, Fortin, Kašlík (do 37. min) – Kolenič, Csányi


Košice 1. marca (TASR) - Hokejisti Spišskej Novej Vsi si víťazstvom na ľade HC Košice 2:1 po samostatných nájazdoch udržali nádej na prvenstvo v základnej časti Tipos extraligy. Proti "oceliarom" nebodovali iba v jednom zo šiestich vzájomných zápasov v tejto sezóne, v štyroch z nich triumfovali a v piatok zvýraznili ich nelichotivú bilanciu na domácom ľade. Košičania prehrali pred vlastnými fanúšikmi desiaty zápas z uplynulých dvanástich. V domácom prostredí nazbierali menej bodov iba Trenčín, Nové Zámky a Humenné.

Košičania prehrali uplynulé štyri domáce zápasy, hoci do stretnutia proti Spišiakom vstúpili lepšie. V prvej tretine si vypracovali viac šancí než súper a keď Shawn Lalonde strelil v presilovke svoj prvý extraligový gól, viedli 1:0. Brankár Spišiakov Marcel Melicherčík však už v ďalšom priebehu neinkasoval a po 31 zákrokoch si odniesol 95-percentnú úspešnosť zásahov. Spišiaci postupne zmenili obraz hry a od druhej tretiny boli ofenzívne aktívnejší. "Bol to bojovný zápas, mal parametre play off. Mrzí nás, že sme to neudržali na výsledok 1:0, ale taký je hokej. Prvá tretina bola z našej strany dobrá a po nej sa nám celkom darilo držať výsledok," uviedol útočník Tomáš Mikúš, ktorého mrzela aj neúspešná presilovka piatich proti trom v predĺžení: "To je vždy veľká šanca na víťazstvo. Žiaľ, dnes nám to tam nepadlo. Verím, že si to šetríme na play off." V zápase so Spišiakmi sa skončila jeho päťzápasová séria, počas ktorej skóroval v každom zápase. Brankára súpera prekonal aj v tomto stretnutí, no jeho gól zo samostatných nájazdov nebol víťazný a tak si na desiaty presný zásah v drese "oceliarov" bude musieť počkať.

Trénerovi košického tímu Danovi Cemanovi chýbali útočníci Hunter Fejes, Marek Bartánus, Chase Berger i obranca Cooper Zech. Svojim zverencom vyčítal najmä slabú úspešnosť premieňania šancí. "Mali sme dobrú prvú tretinu, no po nej to bolo stále iba 1:0. V druhej časti sme sa zbytočne zbavovali pukov v útočnom pásme a hra sa presúvala pred nášho brankára. Vyplynuli z toho situácie, keď sme sa v obrannom pásme dostávali pod tlak. Neskôr sme prišli o Patrika Lampera a museli sme improvizovať so zostavou. Nedarí sa nám premieňať šance. V dnešnom zápase sa mi páčila štruktúra našej hry, bola najlepšia za nedávne obdobie. Musíme sa dať dokopy aj po zdravotnej stránke a pokračovať v našom úsilí," uviedol Ceman.

Spišiaci zvíťazili vo štvrtom z uplynulých piatich zápasov, čím naznačili, že nedávna séria siedmich prehier už patrí minulosti. Dve kolá pred koncom základnej figurujú v tabuľke na 3. mieste s 5-bodovou stratou na Poprad a s rovnakým bodovým ziskom ako Michalovce. Víťazstvo, hoci "iba" dvojbodové, im udržalo nádej na zisk Pohára Dušana Pašeka za víťazstvo v základnej časti. V Košiciach zvládli náročnú prvú tretinu, no v ďalších dvoch prestrieľali súpera 27:11. Zvládli aj kritický moment v predĺžení, keď úspešne čelili dvojnásobnému oslabeniu a nájazdy Oliviera Archambaulta, Kalea Kerbashiana a Martina Bakoša znamenali 29. víťazstvo v sezóne. "Bol to zápas ako v play off. Oba tímy mali šance, hralo sa tvrdo a dohrávali sme súboje. Prvá tretina nám nevyšla, ale potom sme sa naštartovali. Po zvyšok zápasu sme už hrali lepšie," poznamenal útočník Oleksij Myklucha, ktorý gólom v 54. minúte vyrovnal na 1:1.

O víťazovi napokon rozhodol samostatný nájazd Martina Bakoša. Skúsený útočník sa v prvom pokuse rozhodol prekvapiť brankára Dominika Riečického efektným zakončením s hokejkou medzi nohami, no to mu nevyšlo. V druhom nájazde už bol úspešnejší jednoduchším zakončením, ktorým ukončil zápas. "Samostatné nájazdy mám rád. Čakali sme veľký tlak Košíc v úvode zápasu. Až na jeden inkasovaný gól sme to celkom zvládli, hoci to na strely vyzeralo hrôzostrašne. Od druhej tretiny sme však pridali, napokon sme súpera aj prestrieľali," poznamenal Bakoš. Spokojný s výsledkom bol aj asistent trénera hostí Vladimír Záborský: "Začali sme ustráchane, no po prvej tretine sme si niečo povedali a zmenili systémové veci. Od druhej tretiny sme boli viac než vyrovnaným súperom pre domácich. Šance boli na oboch stranách. Nám sa podarilo vyrovnať v tretej tretine po veľkej snahe. Neskôr sme v predĺžení ubránili oslabenie troch proti piatim, za to patrí klobúk dolu pred našou oslabovkovou formáciou."

HC Košice - HK Spišská Nová Ves 1:2 pp a sn (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 12. Lalonde (Pollock, Chovan) - 54. Myklucha (Bakoš), rozh. nájazd Bakoš. Rozhodovali: Stano, Žák - Frimmel, Kacej, vylúčení: 3:5 na 2 min., navyše Lalonde (Koš.) a Vandas (Spiš.) obaja 5 min. + DKZ za bitku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4897 divákov.

Košice: Riečický - Breton, Olsson, Ferenc, Šedivý, Lalonde, Deyl, Dravecký - Jääskeläinen, Pollock, Lamper - Lunter, Chovan, Mikúš - Šimun, Slovák, Rogoň - A. Bartoš, Havrila, Jokeľ

Spišská Nová Ves: Melicherčík - Merežko, Romaňák, Žiak, Ališauskas, Valach, Groch - Burgess, Nellis, Archambault - Bakoš, Kerbashian, Drábek - Rapáč, Bortňák, Majdan - Džugan, Myklucha, Vandas


Hokejisti HC MIKRON Nové Zámky zvíťazili v piatkovom zápase 48. kola Tipos extraligy nad HK Dukla Ingema Michalovce 3:2. Novozámčania si udržali šancu na účasť v predkole play off, no v záverečných dvoch dueloch musia získať plný počet bodov a Liptovský Mikuláš nemôže bodovať ani raz. Michalovčania nevyužili zaváhanie vedúceho Popradu a na lídra strácajú naďalej päť bodov.

Nové Zámky viedli od 11. minúty zásluhou Mária Múčku a v 39. minúte zvýšil na rozdiel dvoch gólov Radek Prokeš. Michalovčania, ktorí bojujú o prvenstvo v základnej časti, dokázali v treťom dejstve zmazať manko po góloch Mattewha Santosa a Maxwella Newtona. Domáci však nezložili zbrane a v 58. minúte rozhodol o ich trojbodovom zisku Václava Stupka.


HC MIKRON Nové Zámky – HK Dukla Ingema Michalovce 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)
Góly: 11. Múčka (Hatala), 39. Prokeš (Stupka), 58. Stupka (Hatala) – 49. Santos (Daugavinš), 55. Newton (Wilkins). Rozhodovali: Klejna, Hronský - Orolin, Jurčiak, vylúčení: 7:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0, 1334 divákov

Nové Zámky: Kantor – Lee, Hatala, Mamčics, Ligas, Kozák, Novajovský, Mészáros – Johnson, Prokeš, Michnáč – Ružek, Roy, Loggins – Stupka, Ondrušek, Števuliak – Múčka, Barto, Kováč

Michalovce: Glosár – Bindulis, Bodák, Cibák, Drgoň, Korenčík, Michalčin – Santos, Newton, Daugavinš – Paločko, Wilkins, M. Valach – Stripai, Fedor, Varga – Kabáč, Buc, Vašaš

 
Hokejisti HC 19 Humenné zdolali v piatkovom zápase 48. kola Tipos extraligy na domácom ľade MHk 32 Liptovský Mikuláš 5:3 a ukončili sériu ôsmich prehier. Hetrikom sa v drese nováčika blysol Vadim Pereskokov. Liptáci po troch víťazstvách vyšli tentoraz bodovo naprázdno a ešte stále nemajú istý postup do kvalifikácie play off.

HC 19 Humenné – MHk 32 Liptovský Mikuláš 5:3 (3:1, 0:1, 2:1)
Góly: 14. Pereskokov (Meliško, Paršin), 19. Pereskokov (Vaško), 20. Linet (Šoltés), 55. Pereskokov (Krajňák), 60. Kuru (Horvát) – 5. Berry (Hraško), 25. Berry (Egle), 44. Réway (Quince, Lahtinen). Rozhodovali: Orolin, Kalina – Stanzel, Hajnik, vylúčení: 5:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 1240 divákov.

HC 19 Humenné: Kozel - Novota, Sergijenko, Meliško, Sredl, Pacalaj, Ťavoda, Šimon, Novický - Paršin, Krajňák, Pereskokov – Lapšanský, Foss, Kuru – Borov, Linet, Šoltés – Horvát, Thomka, Vaško

HK 32 Liptovský Mikuláš: Krasikov - Žilka, Ullman, Lalík, Mezovský, Hraško, Fekiač - Avcin, Quince, Réway – Nauš, Egle, Berry – Valigura, Kriška, Lahtinen – Tkáč, Vankúš, Nespala
 

Hokejisti HK Dukla Trenčín zvíťazili nad HK Nitra 6:5

Trenčín 1. marca (TASR) - Hokejisti HK Dukla Trenčín zvíťazili v piatkovom zápase 48. kola Tipos extraligy nad HK Nitra 6:5 po samostatných nájazdoch. Trenčania zaznamenali v šiestom vzájomnom stretnutí s
"corgoňmi" prvé víťazstvo. Bližšie k priamej účasti vo štvrťfinále play off však majú Nitrania, ktorí sú na 5. priečke so štvorbodovým náskokom na siedmy Zvolen. Trenčín stráca na elitnú šestku štyri body.

Hostia začali duel výborne a už v 14. minúte viedli po dvoch góloch Robbyho Jacksona a jednom presnom zásahu Alexa Cottona o tri góly. Domáci však predviedli ešte lepšiu prostrednú časť, v ktorej sa postupne strelecky presadili Tor Immo, Matúš Hlaváč, Denis Hudec a Šimon Petráš. V 52. minúte sa zdalo byť rozhodnuté, keď piaty gól Trenčanov pridal Filip Ahl, no mužstvo spod Zobora napravilo nevydarenú prostrednú časť. Najskôr v 55. minúte znížil Mikko Kousa a stretnutie poslal do predĺženia Jakub Lacka. V ňom gól nepadol a extrabod pre Trenčín zabezpečil Peter Sojčík.

HK Dukla Trenčín - HK Nitra 6:5 pp a sn (0:3, 4:0, 1:2 - 0:0, 1:0)
Góly: 24. Immo (Pietroniro), 32. Hlaváč (Škvarek, M. Hudec), 34. D. Hudec (Conway, Giľák), 38. Petráš (Škvarek), 52. Ahl (Pietroniro, Immo), rozh. nájazd Sojčík - 5. Cotton (Stacha, Čederle), 8. Jackson (Kousa, Newell), 14. Jackson (Gates, Newell), 55. Kousa (Gates), 59. Lacka (Gates, Jackson). Rozhodovali: Fridrich, Baluška - Valo, Gegáň, vylúčení: 5:9 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0, 3122 divákov

Trenčín: Borák – Kupec, Pietroniro, Petrovický, Kielb, Hlaváč, M. Hudec, Nátny – Š. Petráš, Baláž, Immo – Ahl, Conway, Charbonneau - D. Hudec, Sojčík, Giľák – Krajčovič, J. Mikúš, Škvarek

Nitra: Aittokallio – Mezei, Valent, Kousa, Gajdoš, Stacha, Cotton, Bača, Fatul – Bajtek, Gill, Bubela – Jackson, Gates, Newell – Okoličány, Čederle, Lacka – Pobežal, Hrnka, Bačo
 

Vyberte región